ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ

Δάσκαλος Σπυρόπουλος Χρήστος

Ο Δάσκαλος Σπυρόπουλος Χρήστος γεννήθηκε στον Πύργο το 1970 και είναι Δάσκαλος 34ης γενεάς, άμεσης διαδοχής από το ναό Σαολίν, με το γενεαλογικό όνομα Σι Γιαν Τζουέ [Κιν.: shìyánjué 释延觉].

Ξεκίνησε τις σπουδές του στις πολεμικές τέχνες το 1991 με τον δάσκαλό του Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓]. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, δύο μόλις χρόνων, μπόρεσε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στο Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν [Κιν.: shàolín yìng qi gōng 少林硬气功].

Οι συγκυρίες, ωθούν τον Σιφού Σπυρόπουλο, να επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα την Αθήνα, για να συνεχίσει την εξάσκησή του, μελετώντας, θεραπευτικό μασάζ [κιν.: tuīná liáofǎ 推拿疗法], θεραπεία με πίεση δακτύλων [κιν.: diǎnxué liáofǎ 点穴疗法], τεχνικές αρπαγών [κιν.: qínná 擒拿], πάλης [κιν.: gédòu 格斗], εξαρθρώσεων [κιν.: xiè gǔ 卸骨] και ζωτικών σημείων [κιν.: diǎnxué 点穴]. Συνάμα, ασχολήθηκε και με άλλες πτυχές της Κουλτούρας του Σαολίν, όπως Διαλογισμό Τσαν [κιν.: zuòchán 坐禅], Ζωγραφική Τσαν [κιν.: chán huà 禅画], Καλλιγραφία Τσαν  [κιν.: chán shūfǎ 禅书法], Κηποτεχνία Τσαν [κιν.: chán yuánlín 禅园林] κ.α.

Όταν το 1996 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, επισκέφθηκε το ναό Σαολίν του Σονγκσάν, για να αξιολογηθεί ενώπιον των δασκάλων, οι οποίοι βλέποντας το ιδιαίτερο χάρισμα του νεαρού, του εμπιστεύονται τη Γροθιά του Μάντι [κιν.: tángláng quán 螳螂拳], ενός στυλ που όπως είπαν άρμοζε στην ιδιοσυγκρασία του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ζήτησε από τον δάσκαλό του, την άδεια να επαναλειτουργήσει τη σχολή Σαολίν στο Πύργο Ηλείας, με το σύλλογο Ελληνική Ακαδημία Κινέζικων Φιλοσοφικών και Γυμναστικών Τεχνών «Φοίνικας».

Τον Ιανουάριο του 1999, επισκέπτεται και πάλι το ναό Σαολίν και την Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών της Λούο Γιανγκ, για να αξιολογηθεί σε ανώτερες βαθμίδες διαλογισμού Τσαν για θεραπεία, στα όπλα μακριάς εμβέλειας του Σαολίν Κουνγκ Φου, όπως αστέρια [κιν.: liúxīng 流星], σαΐτα με σκοινί [κιν.: shéng biāo 绳镖] κ.α. καθώς και μάχη με γυμνά χέρια του στυλ Μάντις.

Το 2001, ιδρύει τον αθλητικό σύλλογο Σαολίν Γου Κουνγκ Νοτίου Ελλάδας και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σαολίν, διαδίδοντας το πολιτισμό Σαολίν, σε ολόκληρη την Ηλεία και όχι μόνο.

Το 2003, επισκέπτεται εκ νέου το ναό Σαολίν, όπου εμβαθύνει σε μεθόδους θεραπευτικού μασάζ και σημείων πίεσης. Εξασκείται στο διαλογισμό Τσαν με το δάσκαλο Σου Γιουίν, στο σκληρό τσι κουνγκ και τη καλλιγραφία με τον δάσκαλο Ντε Τσάο και σε τεχνικές άοπλης μάχης με τον δάσκαλο Ντε Τσεν.

Το 2005, αφήνει τη σχολή του Πύργου στον μαθητή του, Σιφού Καπατσούλια Παναγιώτη και έρχεται στην Αθήνα όπου εντριφεί στο Σαολίν Κουνγκ Φου.

Το 2010, επισκέπτεται και πάλι το ναό Σαολίν,  ενώ τρία χρόνια αργότερα το 2013 ιδρύει τον Κέντρο Πολιτισμού Σαολίν Παιανίας «ΜΑΝΤΙΣ».

Σήμερα, θεωρείται από τους πιο έμπειρους δασκάλους της Κουλτούρας Σαολίν στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία, της Γροθιάς του Μάντι, Τσιν Να, Τσι Γκον, ένοπλων και άοπλων φορμών και μάχης του Σαολίν.

Τον Ιούλιο του 2015 επισκέπτεται τη Κίνα για να δώσει εξετάσεις στην Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γουσού της Λουογιάν, Τμήμα Πολεμικών Τεχνών του Σαολίν όπου μετά από επιτυχημένη αξιολόγηση, πιστοποιήθηκε επίσημα για επάρκεια διδασκαλίας εφ’ όλης της ύλης, ανώτερου επιπέδου δασκάλου-εκπαιδευτή και του απενεμήθη το Πτυχίο του με Αριθμό Πιστοποίησης: 20051014.

Την 23η Μαρτίου 2016, πιστοποιείται ως Εκπαιδευτής του Σαολίν Τσουάν [Κιν.: Shàolínquán 少林拳] από το Κέντρο Έρευνας Πολεμικών Τεχνών και Πολιτισμού του Τσανγκτσούν - E.Π.Τε.Πο.T. [Κιν.: Zhǎngchūn jīng kāi fútú hànxué yánjiū长春 经开 国学 武道研究会] και την Ένωση Κοινωνικών και Αθλητικών Εκπαιδευτών του Τσανγκτσούν [Κιν.: Chángchūn Jīngkāi shèhuì tǐyù zhǐdǎoyuán xiéhuì 长春经开社会体育指导员协会] με Αριθμό Μητρωου: 201603230008.

Στις 29 Μαΐου, 2016 του απονέμεται Δίπλωμα 5ου Ντουάν, Αναγνωρισμένου από το Ελληνικό Κράτος και την Ομοσπονδία Γου Σου - Κουνγκ Φου, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Λάμπρο Σταμούλη.


Δασκάλα Τσαμουταλίδη Τίνα
 

Η Δασκάλα Τσαμουταλίδη Τίνα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε από το τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης το 2000 και εργάστηκε σε διάφορα έντυπα και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γνώρισε τον δάσκαλο Shi Yan Zhuo και άρχισε να ασχολείται με το Σαολιν Κουνγκ Φου και Τσι Κονγκ.

Μετά από δέκα χρόνια εξάσκησης, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το ναό Σαολίν τον Ιούνιο του 2010.

Τον Νοέμβριο του 2013 ίδρυσε μαζί με τον δάσκαλο Χρήστο Σπυρόπουλο το Πολιτιστικό Κέντρο Σαολίν Παιανίας ενώ τον Μάρτιο του 2015 δημιούργησαν τον Α.Σ Σαολιν Κουνγκ Φου Παιανίας “Mantis” όπου είναι υπεύθυνη διδασκαλίας στο Σαολίν Κουνγκ Φου, το Τσι Κονγκ και το Τσεν Τάι Τζι μέχρι σήμερα.

Τον Ιούλιο του 2015, επέστρεψε στην Κίνα για να δώσει εξετάσεις στην Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γου Σου της Λουογιανγκ στο Τμήμα Πολεμικών Τεχνών Σαολιν. Εκεί, αξιολογήθηκε σε όλες τις κατηγορίες, οι οποίες περιλάμβαναν κοντά και μακριά όπλα, παρουσίαση και τεχνική εκπαίδευση παραδοσιακών δεξιοτήτων Σαολίν, τεχνικές μάχης και εξειδικευμένες γνώσεις. Ως αποτέλεσμα, έλαβε επάρκεια διδασκαλίας στον συγκεκριμένο τομέα.


Την ίδια περίοδο, με την παραδοσιακή τελετή μέσα στο Ναό Σαολίν, γίνεται δεκτή ως μαθήτρια του Αρχατ Σι Γιονγκ-Σιν και είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο του ναού Σαολίν με το γενεαλογικό όνομα Shi Yan Ni [shìyání 释延尼].

Στις 23 Μαρτίου 2016, πιστοποιήθηκε ως δασκάλα Σαολιν Τσουαν από το Κέντρο Έρευνας Πολεμικών Τεχνών και Πολιτισμού Τσανγκτσουν (Changchun) και την Ένωση Εκπαιδευτών Κοινωνικών και Αθλητικών Τεχνών Τσανγκτσουν.

Στις 29 Μαΐου 2016, της απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γου Σου Κουνγκ Φου το δίπλωμα του 4ου Duan.
 

Το 2018 αποφασίζει να εμβαθύνει στην κατανόηση της τέχνης του Τσεν Τάι Τζι Τσουάν. Για το σκοπό αυτό, επισκέφθηκε το χωριό Τσεν, και ξεκίνησε καθημερινά μαθήματα στη σχολή του δασκάλου Ουάνγκ Τζάνγκ Γκουό (Wang Jang Guo).
 

Το ίδιο έτος επισκέφθηκε εκ νέου το Ναό Σαολίν, όπου υπό την καθοδήγηση του σίφου Σι Γιαν Ντινγκ (Shi Yan Ding) συνέχισε την εκπαίδευση της στο Σαολίν, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις της.

Το 2020, άρχισε να μελετά Νταο Γιν (Dao Yin Yangsheng Gong) - ένα θεραπευτικό σύστημα τσι κονγκ – με τον δάσκαλο Παναγιώτη Δερβέντη και προσωπικό μαθητή του ιδρυτή του συστήματος Τζάνγκ Γκουανγκντε (Zhang Guangde). Έκτοτε έχει ολοκληρώσει την ύλη του πρώτου επιπέδου λαμβάνοντας και το πρώτο δίπλωμα επάρκειας διδασκαλίας στο Νταο Γιν και συνεχίζει την εκμάθηση μέχρι και σήμερα.

Το 2023, πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις της Σχολής Προπονητών που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γου Σου Κουνγκ Φου Ελλάδος σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πήρε πτυχίο προπονητή Γου Σου (taolu-sanda) κατηγορίας Γ΄.

Έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σε διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το 1ο και 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Πολιτισμού Σαολίν στο Βερολίνο και το Λονδίνο αντίστοιχα, έχοντας αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό της.


 

Βασ. Φρειδερίκης & Καντρή
Παιανία - Αθήνα
All rights reserved
 
FOLLOW US /
 
Επικοινωνία
Σπυρόπουλος Χρήστος
6934510545
Τσαμουταλίδη Τίνα
6934510576