ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ

Δάσκαλος Σπυρόπουλος Χρήστος

Ο Δάσκαλος Σπυρόπουλος Χρήστος γεννήθηκε στον Πύργο το 1970 και είναι Δάσκαλος 34ης γενεάς, άμεσης διαδοχής από το ναό Σαολίν, με το γενεαλογικό όνομα Σι Γιαν Τζουέ [Κιν.: shìyánjué 释延觉] και ένας από τους επίσημα διαπιστευμένους δασκάλους του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Σαολίν [ΕΠΟΚΕΣ].

Το 1991 συνάντησε τον Δάσκαλο Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓], ιδρυτή του ΕΠΟΚΕΣ και επίσημο εκπρόσωπο του Σαολίν στην Ελλάδα, ο οποίος αντίκρισε στα μάτια αυτού του νεαρού, έναν ιδιαίτερα χαρισματικό μαθητή.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, δύο μόλις χρόνων, μπόρεσε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στο Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν [Κιν.: shàolín yìng qi gōng 少林硬气功], επαληθεύοντας τις προσδοκίες του δάσκαλου του. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε, καθώς ο μεγάλος σεισμός του 1993, στον Πύργο, διέλυσε την σχολή, αναγκάζοντας τον δάσκαλό του να εγκαταλείψει την πόλη.

Οι συγκυρίες, ωθούν τον Σιφού Σπυρόπουλο, να επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα στην Αθήνα το δάσκαλό του, για να συνεχίσει την εξάσκησή του. Καθώς είχε την ευκαιρία να μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο σπίτι του δασκάλου του, ο Σιφού μελέτησε επίσης, θεραπευτικό μασάζ [κιν.: tuīná liáofǎ 推拿疗法], θεραπεία με πίεση δακτύλων [κιν.: diǎnxué liáofǎ 点穴疗法], τεχνικές αρπαγών [κιν.: qínná 擒拿], πάλης [κιν.: gédòu 格斗], εξαρθρώσεων [κιν.: xiè gǔ 卸骨] και ζωτικών σημείων [κιν.: diǎnxué 点穴]. Συνάμα, ασχολήθηκε και με άλλες πτυχές της Κουλτούρας του Σαολίν, όπως Διαλογισμό Τσαν [κιν.: zuòchán 坐禅], Ζωγραφική Τσαν [κιν.: chán huà 禅画], Καλλιγραφία Τσαν  [κιν.: chán shūfǎ 禅书法], Κηποτεχνία Τσαν [κιν.: chán yuánlín 禅园林] κ.α.

Όταν το 1996 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, επισκέφθηκε μαζί με τον δάσκαλό του, το ναό Σαολίν του Σονγκσάν, για να αξιολογηθεί ενώπιον των δασκάλων, οι οποίοι βλέποντας το ιδιαίτερο χάρισμα του νεαρού, του εμπιστεύονται τη Γροθιά του Μάντι [κιν.: tángláng quán 螳螂拳], ενός στυλ που όπως είπαν άρμοζε στην ιδιοσυγκρασία του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ζήτησε από τον δάσκαλό του, την άδεια να επαναλειτουργήσει τη σχολή Σαολίν στο Πύργο Ηλείας, με το σύλλογο Ελληνική Ακαδημία Κινέζικων Φιλοσοφικών και Γυμναστικών Τεχνών «Φοίνικας».

Τον Ιανουάριο του 1999, επισκέπτεται και πάλι το ναό Σαολίν και την Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών της Λούο Γιανγκ, για να αξιολογηθεί σε ανώτερες βαθμίδες διαλογισμού Τσαν για θεραπεία, στα όπλα μακριάς εμβέλειας του Σαολίν Κουνγκ Φου, όπως αστέρια [κιν.: liúxīng 流星], σαΐτα με σκοινί [κιν.: shéng biāo 绳镖] κ.α. καθώς και μάχη με γυμνά χέρια του στυλ Μάντις.

Το 2001, ιδρύει τον αθλητικό σύλλογο Σαολίν Γου Κουνγκ Νοτίου Ελλάδας και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σαολίν, διαδίδοντας το πολιτισμό Σαολίν, σε ολόκληρη την Ηλεία και όχι μόνο.

Το 2003, επισκέπτεται εκ νέου το ναό Σαολίν, όπου εμβαθύνει σε μεθόδους θεραπευτικού μασάζ και σημείων πίεσης. Εξασκείται στο διαλογισμό Τσαν με το δάσκαλο Σου Γιουίν, στο σκληρό τσι κουνγκ και τη καλλιγραφία με τον δάσκαλο Ντε Τσάο και σε τεχνικές άοπλης μάχης με τον δάσκαλο Ντε Τσεν.

Το 2005, αφήνει τη σχολή του Πύργου στον μαθητή του, Σιφού Καπατσούλια Παναγιώτη και έρχεται στην Αθήνα σε κάλεσμα του δασκάλου του Σι Γιαν Τζουό, όπου εντριφεί στο Σαολίν Κουνγκ Φου.

Το 2010, επισκέπτεται με όλη την ομάδα των δασκάλων του ΕΠΟΚΕΣ, το ναό Σαολίν και το 2013 ιδρύει τον Κέντρο Πολιτισμού Σαολίν Παιανίας «ΜΑΝΤΙΣ».

Σήμερα, θεωρείται από τους πιο έμπειρους δασκάλους της Κουλτούρας Σαολίν στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία, της Γροθιάς του Μάντι, Τσιν Να, Τσι Γκον, ένοπλων και άοπλων φορμών και μάχης του Σαολίν.

Τον Ιούλιο του 2015 επισκέπτεται τη Κίνα με το δάσκαλό του και την ομάδα Ελλήνων δασκάλων του ΕΠΟΚΕΣ, για να δώσει εξετάσεις στην Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γουσού της Λουογιάν, Τμήμα Πολεμικών Τεχνών του Σαολίν όπου μετά από επιτυχημένη αξιολόγηση, πιστοποιήθηκε επίσημα για επάρκεια διδασκαλίας εφ’ όλης της ύλης, ανώτερου επιπέδου δασκάλου-εκπαιδευτή και του απενεμήθη το Πτυχίο του με Αριθμό Πιστοποίησης: 20051014.

Την 23η Μαρτίου 2016, πιστοποιείται ως Εκπαιδευτής του Σαολίν Τσουάν [Κιν.: Shàolínquán 少林拳] από το Κέντρο Έρευνας Πολεμικών Τεχνών και Πολιτισμού του Τσανγκτσούν - E.Π.Τε.Πο.T. [Κιν.: Zhǎngchūn jīng kāi fútú hànxué yánjiū长春 经开 国学 武道研究会] και την Ένωση Κοινωνικών και Αθλητικών Εκπαιδευτών του Τσανγκτσούν [Κιν.: Chángchūn Jīngkāi shèhuì tǐyù zhǐdǎoyuán xiéhuì 长春经开社会体育指导员协会] με Αριθμό Μητρωου: 201603230008.

Στις 29 Μαΐου, 2016 του απονέμεται Δίπλωμα 5ου Ντουάν, Αναγνωρισμένου από το Ελληνικό Κράτος και την Ομοσπονδία Γου Σου - Κουνγκ Φου, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Λάμπρο Σταμούλη.


Δασκάλα Τσαμουταλίδη Τίνα

Η Δασκάλα Τσαμουταλίδη Τίνα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και είναι μία από τις Επίσημα Διαπιστευμένες Δασκάλες Πολεμικών Τεχνών του ΕΠΟΚΕΣ, με μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία, Πα Τουάν Τζιν [κιν.: bāduànjǐn 八段锦], Τσι Γκον [κιν.: qìgōng 气功] και Τσαν Τσι Τζιαν [κιν.: chǎnqìjiàn 产气健], Ένοπλων και Άοπλων φορμών του Σαολίν Κουνγκ Φου .

Ξεκίνησε την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες σε ηλικία εννέα ετών, δοκιμάζοντας διάφορα στυλ και συστήματα, χωρίς όμως να βρίσκει αυτό που πραγματικά αναζητούσε.

Το 2000, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Δημοσιογραφία, ο Σιφού Άντριου Μπάννερ, την έφερε σε επαφή με τον Δάσκαλο Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓], ιδρυτή του ΕΠΟΚΕΣ και επίσημο εκπρόσωπο του Σαολίν στην Ελλάδα, ο οποίος την έκανε δεκτή σαν μαθήτρια του.

Έκτοτε, εξασκείται απερίσπαστα στο Κουνγκ Φου, ακολουθώντας αυστηρώς τις διδασκαλίες του Σαολίν. Με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της και πάθος για το Σαολίν Κουνγκ Φου, συμμετείχε αρκετές φορές στην ομάδα επίδειξης, του Δασκάλου Σι Γιαν Τζουό.

Μετά από δέκα έτη εξάσκησης, τον Ιούνιο του 2010 επισκέπτεται για πρώτη φορά το ναό Σαολίν με το δάσκαλό Σι Γιαν Τζουό και παρουσιάζεται μαζί με την πρώτη ομάδα Ελλήνων δασκάλων του ΕΠΟΚΕΣ, για να αξιολογηθεί λαμβάνοντας επίσημα την άδεια να διδάξει Σαολίν Κουνγκ Φου. 

Το 2012, λαμβάνει και επισήμως από το Δάσκαλο της Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓] την άδεια να διδάσκει Σαολίν Κουνγκ Φου. Το Σεπτέμβρη του 2012 συμμετείχε στο πρώτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Πολιτισμού Σαολίν στο Βερολίνο.

Από το Νοέμβρη του 2013, είναι υπεύθυνη Διδασκαλίας στο Κέντρο Πολιτισμού Σαολίν Παιανίας «ΜΑΝΤΙΣ».

Τον Οκτώβριο του 2014 συμμετέχει στο 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Πολιτισμού Σαολίν στο Λονδίνο.

Τον Ιούλιο του 2015 επισκέπτεται και πάλι τη Κίνα με το δάσκαλό της και την ομάδα Ελλήνων δασκάλων του ΕΠΟΚΕΣ, για να δώσει εξετάσεις στην Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γουσού της Λουογιάν, Τμήμα Πολεμικών Τεχνών του Σαολίν όπου αξιολογήθηκε για πρώτη φορά από την επιτροπή, λαμβάνοντας αρίστη επίδοση και κρινόμενη Άξια της επάρκειας διδασκαλίας , σε όλες τις κατηγορίες [μακριά και κοντά όπλα, εκτέλεση και τεχνική κατάρτιση παραδοσιακών δεξιοτήτων Σαολίν, τεχνικών μάχης, εξειδικευμένες γνώσεις] παρέλαβε το Πτυχίο με Αριθμό Πιστοποίησης: 20091017. Την ίδια περίοδο, με την παραδοσιακή τελετή μέσα στον ναό Σαολίν γίνεται αποδεκτή σαν μαθήτρια του Σεβάσμιου Σι Γιουνγκ Σιν. Με τον Αρ. 01286802 εγγράφεται στο Μητρώο του Ναού Σαολίν, με το γενεαλογικό όνομα Σι Γιαν Νι [Κιν.: shìyání 释延尼] και ανήκει πλέον στη 34η γενεά άμεσης διαδοχής του Σαολίν. 

Την 23η Μαρτίου 2016, πιστοποιείται ως Δασκάλα του Σαολίν Τσουάν [Κιν.: Shàolínquán 少林拳] από το Κέντρο Έρευνας Πολεμικών Τεχνών και Πολιτισμού του Τσανγκτσούν - E.Π.Τε.Πο.T. [Κιν.: Zhǎngchūn jīng kāi fútú hànxué yánjiū长春 经开 国学 武道研究会] και την Ένωση Κοινωνικών και Αθλητικών Εκπαιδευτών του Τσανγκτσούν [Κιν.: Chángchūn Jīngkāi shèhuì tǐyù zhǐdǎoyuán xiéhuì 长春经开社会体育指导员协会] με Αριθμό Μητρωου: 201603230004.

Στις 29 Μαΐου, 2016 της απονέμεται Δίπλωμα 4ου Ντουάν, Αναγνωρισμένου από το Ελληνικό Κράτος και την Ομοσπονδία Γου Σου - Κουνγκ Φου, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Λάμπρο Σταμούλη.

Βασ. Φρειδερίκης & Καντρή
Παιανία - Αθήνα
All rights reserved
 
FOLLOW US /
 
Επικοινωνία
Σπυρόπουλος Χρήστος
Τηλ: 6936.622959
         6936.622958