Ταξίδι στο Ναό Σαολίν

Στην Κίνα, την γενέτειρα του Κουνγκ Φου, την χώρα όπου δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός του Σαολίν, μετέβησαν οι Σιφου του ©Κέντρου Πολιτισμού Σαολίν Παιανίας "Μάντις" Σι Χανγκ Τζι [κιν.: shìhéngjí 释恒吉] Σπυρόπουλος Χρήστος και Σι Μιάο Λίαν [κιν.: shìmiàolián 释妙莲] Τσαμουταλίδη Σταματία, στα πλαίσια ενός πολιτιστικού ταξιδιού που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Επίσημη Πρόσκληση του Nαού Σαολίν στο Δάσκαλο Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓] Σταυρίδη Ιορδάνη, ιδρυτή και διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Σαολίν [ΕΠΟΚΕΣ].
Η αποστολή, με επικεφαλή τον Δάσκαλο Σι Γιαν Τζουό ιδρυτή, αποτελούνταν από 20 μέλη, στην πλειοψηφία δασκάλους αναγνωρισμένους από το ΕΠΟΚΕΣ, καθώς επίσης από τους τελειόφοιτους του Αριστόμαχου αλλά και σπουδαστές από τις αναγνωρισμένες σχολές τις Ελλάδας και έφτασε το πρωί της 17ης Ιουλίου, 2015 στο Ναό Σαολίν. Ο Σεβάσμιος Ηγούμενος Σι Γιουνγκ Σιν [κιν.: shìyǒngxìn fāngzhang 释永信方丈] τους υποδέχθηκε με θέρμη στην Αίθουσα του Ηγούμενου, ήπιε τσάι και συνομίλησε με την Ελληνική αντιπροσωπεία. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση του για την εξάπλωση του Σαολίν στην Ελλάδα ενώ συμβούλεψε τόσο τους νέους δασκάλους όσο και τους παλαιότερους, ότι ο δρόμος που επέλεξαν δεν είναι εύκολος και απαιτεί σκληρή καθημερινή δουλειά. 

Στη συνέχεια, η Ελληνική αποστολή περιηγήθηκε στους χώρους του μοναστηριού, όπου ο Δάσκαλος Σι Γιαν Κουνγκ [κιν.: shì yán kōng 释延空] Κατακαλαίος Δημήτρης Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Σαολίν Αθήνας [ΠΟΚΕΣΑ], εξήγησε την 1500 χρόνων ιστορία του μοναστηριού, παρουσιάζοντας τις αίθουσες, τα κειμήλια, και τα ιστορικά μνημεία του Σαολίν.

Την επόμενη ακριβώς ημέρα, η ομάδα πραγματοποίησε ανάβαση στο Βουνό Σόνγκ όπου επισκέφθηκαν πρώτα τη Δροσερή Βεράντα [Κιν.: gānlù tái 甘露台] ενώ στην συνέχεια ανηφορίζοντας προς τη κορυφή Γούρου [Κιν.: wu ru fēng 五乳峰], έφθασαν στην Σπηλιά του Μποντιντάρμα [Κιν.: dá mó dòng 达摩洞] το μέρος όπου ο Μποντιντάρμα, ο Πρώτος Πατριάρχης του Σαολίν Τσαν, έμεινε κατά τη διάρκεια των εννέα χρόνων διαλογισμού του, καθισμένος μπροστά σε ένα βράχο. Αφού ξεκουράστηκαν στην κορυφή απολαμβάνοντας την θέα των πέντε κορυφών, κατηφόρισαν με κατεύθυνση το Ναό του Πρώτου Πατριάρχη [Κιν.: chū zu ān 初祖庵]. Επόμενη στάση ήταν το Δάσος με τις Παγόδες [Κιν.: shàolínsì talín 少林寺塔林] και τέλος ο ναός Τζόου Φου Αν [Κιν.: shàolínsì zhōu fu ān 少林寺周府庵], όπου οι γηραιοί μοναχοί εξασκούνταν στο Σαολίν Ρόου Τσουάν, πρόγονο του σημερινού Τάϊ Τζι Τσουάν.

Το ταξίδι αυτό περιελάμβανε και άλλους προορισμούς, μεταξύ των οποίων ήταν ο ναός της Σπηλιάς του Ανέμου, Φενγκ Σουέ [Κιν.: fēng xué sì 风穴寺], ο ναός που διαφύλαξε τη κληρονομιά του Σαολίν, μετά την μεγάλη καταστροφή του 1928 και η Κρατική Λαϊκή Ακαδημία της Λουογιάν, Τμήμα Πολεμικών Τεχνών του Σαολίν. Αλλά και συναντήσεις με Δασκάλους που υποδέχθηκαν την Ελληνική αποστολή με μεγάλη χαρά. 

Όλα τα μέλη της ομάδας, τόσο οι δάσκαλοι, όσο και οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μεγάλες προσωπικότητες, Δασκάλους γηραιούς αλλά και νεότερους μέσα από τις συζητήσεις και τις περιγραφές των οποίων ταξιδέψαμε από το μακρινό παρελθόν μέχρι και τις μέρες μας. Σε όλους δόθηκε η δυνατότητα να διδαχθούν, να εξασκηθούν στο Κουνγκ Φου και το Ρόου Τσουάν αλλά και να χαλαρώσουν σε τοποθεσίες όπου η ιστορία έχει αφήσει το αποτύπωμα της. 
Βασ. Φρειδερίκης & Καντρή
Παιανία - Αθήνα
All rights reserved
 
FOLLOW US /
 
Επικοινωνία
Σπυρόπουλος Χρήστος
6934510545
Τσαμουταλίδη Τίνα
6934510576