Η Τεχνική της Γροθιάς του Μάντι [κιν.: tánglángquán 螳螂拳] 

Ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα του Κουνγκ Φου στην σημερινή Κίνα είναι το αλογάκι της Παναγιάς ή αλλιώς, Μάντις ο προσευχόμενος, όπως πολλοί μπορεί να έχουν ακουστά.

Σύμφωνα, τόσο με την προφορική όσο και με την γραπτή παράδοση, το σύστημα «Τανγκ Λανγκ Τσουάν» [κιν.: tánglángquán 螳螂拳] , δηλαδή «η γροθιά του μάντι», ή αλλιώς, «Τσι Σιν Ταν Λαν Τσουάν»[Κιν.:qī xīng tángláng quán 七星螳螂拳], που σημαίνει «Το αλογάκι των επτά αστεριών»,  δημιουργήθηκε από ένα μαθητή του Σαολίν γνωστό ως Ουάνγκ Λανγκ [κιν.: Wángláng 王郎], από την επαρχία Σαντούνγκ.

Λέγεται ότι την ώρα που ο Ουάνγκ καθόταν κάτω από ένα δέντρο για να ξεκουραστεί, άκουσε τον ήχο ενός τζίτζικα. Σηκώνοντας τα μάτια του, είδε ένα τζιτζίκι πιασμένο από τις δύο δαγκάνες ενός μάντι. Το τζιτζίκι, αν και πολύ μεγαλύτερο από τον μάντι, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε παρά να μένει έτσι ακινητοποιημένο και να φωνάζει. Ο Ουάνγκ, νιώθοντας λύπη για το τζιτζίκι, πήρε ένα κλαδάκι και δοκίμασε να το ελευθερώσει. Τότε, ο μάντις αστραπιαία άφησε το έντομο και σήκωσε τα πόδια του σε θέση έτοιμη να επιτεθεί στο ξύλο, ενώ άρχισε να τα κουνάει ρυθμικά και κυκλικά προς τη μεριά του κλαδιού. Ο Ουάνγκ Λανγκ, περίεργος για το άφοβο αυτό έντομο, άρχισε να κουνάει το κλαδί, κάνοντας μία ξαφνική επίθεση προς τον μάντη. Έκπληκτος είδε το μικρό έντομο με τρομερά γρήγορες κινήσεις να καταφέρνει να πιάνει το κλαδί.

Από εκείνη την στιγμή, άρχισε να παρατηρεί καθημερινά τον Μάντι, στον οποίο άλλοτε έκανε επιθέσεις με μικρά κλαδάκια και άλλοτε πάλι έφερνε άλλα έντομα και παρακολουθούσε τις μάχες. Ύστερα από ένα χρονικό διάστημα όπου παρατηρούσε τον μάντι και τις κινήσεις του, ήταν πλέον ικανός να συνδέσει μεταξύ τους τις επιθετικές και τις αμυντικές κινήσεις του μάντι καθώς και τις δικές του προηγούμενες γνώσεις, φτιάχνοντας έτσι το δικό του προσωπικό στυλ, το οποίο, αργότερα αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε από τον μοναχό Φου Τσι (Κιν.:Fu Ju 福居) , ο οποίος συμπεριέλαβε κάποιες τεχνικές προερχόμενες από 17 άλλα συστήματα πολεμικών τεχνών.

Το αυθεντικό Τανγκ Λανγκ Τσουάν, γέννησε και άλλα στυλ μάντι όπως τα: Μι Μεν Ταν Λαν Τσουάν [κιν.: mì mén tángláng quán, 秘門螳螂拳], Λίου Χο Ταν Λαν Τσουάν [κιν.: liù hé tángláng quán , 六合螳螂拳] , Μέϊ Χουά Ταν Λάν Τσουάν [κιν.:méihuā tángláng quán, 梅花螳螂拳]  και Μπα Μπου Ταν Λαν Τσουάν [κιν.:bā bù tángláng quán, 八步螳螂拳] και άλλα. 
Βασ. Φρειδερίκης & Καντρή
Παιανία - Αθήνα
All rights reserved
 
FOLLOW US /
 
Επικοινωνία
Σπυρόπουλος Χρήστος
6934510545
Τσαμουταλίδη Τίνα
6934510576