ΣΑΟΛΙΝ ΡΟΟΥ ΤΣΟΥΑΝ

Η μαλακή γροθιά του Σαολίν [Κιν.: Shàolín Róuquán 少林柔拳] είναι ένα από τα εσωτερικά συστήματα του Σαολίν, Νέι Τζιά Τσουάν [Κιν.: Nèi Jiā Quán 内家拳]. Η άσκηση στο Ρόου Τσουάν, έχει ως στόχο να συνδυάσει και να εναρμονήσει το σώμα με το μυαλό, να αναπτύξει και να εξισορροπίσει τα αποθέματα ενέργειας η οποία περνά από τα διάφορα κανάλια και τους μεσημβρινούς του σώματος που συνδέονται με τα ζωτικά μας όργανα.

 

Το Ρόου Τσουάν, αποτελείται από έναν συνδυασμό μαλακών και σκληρών τεχνικών και εσωτερικών κινήσεων. Περιέχει τεχνικές χαλάρωσης, αναπνευστικές φόρμες, τελειοποίηση της στάσης των ποδιών και αρμονικές κινήσεις των χεριών και όλα αυτά σε συνδυασμό με το Τσαν (πνεύμα), το Τσι (ενέργεια) και το Τζινγκ (ουσία), βοηθώντας στην διασφάλιση της εσωτερικής άμυνας (για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών) αλλά και της εξωτερικής άμυνας (αυτοάμυνας), όπως άλλωστε περιέγραφε το Ρόου Τσουάν και ο Δάσκαλος Σι Σο Γιουν του Σαολίν. Με την αναπνοή δυναμώνει η καρδιά, με την μαλακή άσκηση δυναμώνει η ενέργεια του σώματος, σαν αποτέλεσμα λοιπόν, καθαρίζει ο νους από τα άγχη και τους προβληματισμούς, μειώνεται η εσωτερική ένταση και κατ' επέκταση οι παλμοί της καρδιάς έτσι ώστε όλος ο οργανισμός να χαλαρώνει και να επέρχεται ηρεμία με πολλά οφέλη στην υγεία όπως, η καλή κυκλοφορία του αίματος, η σωστή αιμάτωση των εσωτερικών οργάνων, το ξεμπλοκάρισμα και η σωστή ροή της ενέργειας. Επίσης βοηθάει στην ενδυνάμωση, την ισορροπία και την σωστή στάση του σώματος. Ενδείκνυται για άτομα μεγάλης ηλικίας γιατί έχει απαλές και χαλαρές κινήσεις που βοηθούν στην τόνωση των μυών χωρίς ιδιαίτερη κόπωση, επεμβαίνοντας θεραπευτικά στο σώμα.

Η Μαλακή Γροθιά - Ρόου Τσουάν του Σαολίν στο σύνολό της είναι αδιαίρετη, αλλά για λόγους εκμάθησης και σπουδής, διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες και η κάθε μία από αυτές περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία.

Πρώτον Διαλογισμός, α) Καθιστός Διαλογισμός, β) Συσσώρευση γ) Διοχέτευση
Δεύτερον Μαλακή Γροθιά, α) Μέθοδος β) Εφαρμογή Χρήση γ) Τρόπος
Τρίτον Πολεμική Τέχνη Τσαν


Ι) Άσκηση Διαλογισμού [Κιν.: chángōng 禅功]

Καθόμαστε ακίνητοι, ήρεμοι και γαλήνιοι, με συγκεντρωμένο νου, αφήνουμε τον εαυτό ελεύθερο και εισερχόμαστε σε μια κατάσταση πνευματικότητας που ονομάζεται Κουνγκ Φου. Μετά γαληνεύει ο εαυτός, η φύση μας και καθαρίζει ο νους, καθαρίζει ο αέρας, η ενέργεια και αισθανόμαστε τη δύναμη να αναδύεται. Η μέθοδος είναι να μην είμαστε προσκολλημένοι σε κάποια ιδιαίτερη μέθοδο.


α) Καθιστός διαλογισμός [Κιν.: zuòchán 坐禅]
Καθόμαστε γαλήνιοι, χαλαρώνουμε το σώμα, το νου και την αναπνοή. Παρατηρούμε το περιβάλλον και συγκεντρωνόμαστε μέχρι να απορροφηθούμε τελείως. Επικεντρωνόμαστε στην άσκηση και εισερχόμαστε σε μία κατάσταση ησυχίας και απομόνωσης, που είναι η ήρεμη φύση του ίδιου μας του εαυτού [Κιν.: xìngjìng 性静], έχοντας καθαρότητα πνεύματος [Κιν.: Shénqīng 神清]. Αυτή είναι η κατάσταση Εσωτερικής Γαλήνης του Διαλογισμού [Κιν.: chándìng 禅定].

Κατά τη διάρκεια του Διαλογισμού, η βαθιά αναπνοή εκτός του ότι δυναμώνει το νου, ασκεί τα εσωτερικά όργανα και τα ενεργοποιεί. Η άσκηση του πνεύματος μεταλλάσσει την ενέργεια [Κιν.: liànjīnghuàqì 练精化气], η άσκηση της ενέργειας μεταλλάσσει την ουσία [Κιν.: liànqìhuàshén 练气化神], η άσκηση της ουσίας οδηγεί στη κενότητα [Κιν.: liànshénháixū 练神还虚], η άσκηση της κενότητας είναι ο δρόμος [Κιν.: liànxūhédào 练虚合道], για να καταλήξουμε στο γεγονός πως και η απόλυτη κενότητα είναι ίδια με τη μορφή.

β) Συσσώρευση [Κιν.: zhànzhuāng 站桩]
Η Συσσώρευση, Τζαν Τζουάν, είναι το θεμέλιο, η βάση των πολεμικών τεχνών. Δεν νοείται εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες αν δεν εξασκείται η συσσώρευση, που έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει την ενέργεια στο ΤανΤιεν [Κιν.: dāntián 丹田], μετατρέποντας την πλευστή δύναμη [Κιν.: fúlì 浮力], σε κενή δύναμη [Κιν.: xūlì 虚力]. Κατά την εισπνοή-εκπνοή, ανεβάζουμε-κατεβάζουμε τα χέρια, με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με με το σχήμα του σώματος. Ο κορμός αποκτά ελαστικότητα και αισθανόμαστε τη δυναμική της άπειρης δύναμης που παράγεται. Με τη δύναμη να επικεντρώνεται σε ένα σημείο, συμπυκνώνεται και επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του γαλήνιου νου του διαλογισμού.


γ) Διοχέτευση δύναμης [Κιν.: fālì 发力]
Πρόκειται για την πρακτική δεξιότητα, η οποία βασίζεται στη Συσσωρευμένη Δύναμη, που σε συνδυασμό με την αναπνοή, μεταμορφώνει και αλλάζει την εξωτερική της μορφή. Συχνά, ονομάζεται και Ντα Τσουαν [Κιν.: dǎquán 打拳], κίνηση - ακινησία - αναπνοή. Η δύναμη αυτή μπορεί να είναι καλή, κακή και πνευματική. Επιπλέον, η δύναμη μπορεί να είναι σκληρή, μαλακή, σκληρή και μαλακή συγχρόνως, δύναμη με κούνημα, δύναμη ελαστική, δύναμη με δόνηση, δύναμη συσσωρευτική και δύναμη διαπεραστική. Επίσης, έχουμε τη γρήγορη δύναμη ή δύναμη ταχύτητας, που προκύπτει από το συντονισμό ολόκληρου του σώματος, εσωτερικά και εξωτερικά. Πέρα από όλα αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχει και η δύναμη της θέλησης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε νεκρή δύναμη, δύναμη αδρανή και δύναμη χαλαρή.

Μετά από μακροχρόνια άσκηση, μπορεί να κατανοηθεί η εξωτερική δύναμη, το κέντρο βάρους, ο τοπικός προσδιορισμός, το φυσικό αντανακλαστικό. Όμως, μόνο η εσωτερική και εξωτερική συνοχή όλων των μεθόδων, μπορούν να σχηματίσουν την απεριόριστη δύναμη.


ΙΙ) Μαλακή Γροθιά [Κιν.: róuquán 柔拳]

Για να είναι αποτελεσματική η επίτευξη δύναμης από την αναπνοή, θα πρέπει με τη μεταφορά μαλακής και σκληρής ενέργειας, να υπάρχει μια ακραία επινοητικότητα στη μετατροπή μαλακής και σκληρής δύναμης.

α) Τρόπος [Κιν.: zhāofǎ 招法]
Τζάο Φα, είναι ένα είδος εξάσκησης, εξειδικευμένων τεχνικών. Θα μπορούσαμε να πούμε ένα σύνολο κινήσεων, όπως η φόρμα, που στην ουσία δουλεύεται σαν πραγματική μάχη και πρέπει να μελετηθεί ο πρωταρχικός σκοπός της. Πρέπει να εξασκείται τόσο επιδέξια ώστε να περνάει απαρατήρητη, να αναπτύσσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνειδητότητας στη μάχη, με εφευρετικότητα στις αλλαγές, γρήγορο ρυθμό, εξαιρετική δεξιότητα, σε μία κατάσταση αφοσίωσης πέρα από το εγώ.

β) Εφαρμογή-Χρήση [Κιν.: yùnyòng 运用]
Το πώς χρησιμοποιούνται οι κινήσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με την ψυχολογική κατάσταση, παρά με την εκπαίδευση στην εξειδικευμένη δεξιοτεχνία, ή σε κάποιες συγκεκριμένες δεξιότητες. Ο ασκούμενος της Μαλακής Γροθιάς - Ρόου Τσουάν του Σαολίν, είναι ιδιαίτερα ευέλικτος, ώστε να λάβει όλες τις πιθανές αλλαγές, με φυσικό τρόπο, επιλέγει το τρόπο μάχης, συνειδητοποιεί όποια αλλάζουν τις δεξιότητες, κίνηση ποδιών, ρύθμιση απόστασης, παίζοντας με τη δύναμη, ρυθμίζοντας την αναπνοή, με συνολικό συντονισμός, με σκέψη αλλά και παίζοντας με ενστικτώδη αντίδραση. Είναι ένας μαγικός μετασχηματισμός, τυχαίας μεταβολής, που προέρχεται από την καρδιά και βρίσκεται σε αρμονία με το πνεύμα.

γ) Φόρμα [Κιν.: lù 路]
Η Φόρμα είναι ένας συνδυασμός από μία ποικιλία κινήσεων. Δίνει τη δυνατότητα στον ασκούμενο να κάνει μια ολοκληρωμένη άσκηση, να καθοδηγήσει την αναπνοή του και την ενέργειά του, να αναγκαστεί να θυμάται το σχήμα και τη ροή των κινήσεων και των παύσεων, να εναρμονιστεί με το πνεύμα του, τη φύση, ενώνοντας την καρδιά του με τη γροθιά του. Συνήθως οι κινήσεις είναι αργές, απαλές, το σώμα είναι μαλακό, κάτι που δεν αποτελεί μυστήριο, αλλά απλά το λόγο για τη δυνατότητα ελεύθερης ροής του αίματος κατά μήκος των εσωτερικών καναλιών, μεσημβρινών. Η εκρηκτική δύναμη έχει να κάνει με τη καρδιά. Έχει έξυπνες τεχνικές, που ωφελούν στις πολεμικές τέχνες και την αυτοάμυνα, όπως και την υγεία.

ΙΙΙ) Τσαν και Πολεμικές Τέχνες [Κιν.: yìchányìwǔ 亦禅亦武]

Οι Πολεμικές Τέχνες είναι μια μέθοδος περισυλλογής. Είναι η μελέτη του Τσαν. Είναι το κλειδί για την Πύλη της Φώτισης. Είναι μια κίνηση προς την ακινησία. Εξασκεί εξωτερικά το χέρι, το μάτι, το σώμα, τη συγκέντρωση. Επικεντρώνεται στη κενότητα. Τη κενότητα της καρδιάς, τη κενότητα της πρόθεσης του νου. Την κενότητα που επεκτείνεται στο σύμπαν μετά την ολοκλήρωση.

Ο διαλογισμός είναι ένας δρόμος των πολεμικών τεχνών. Είναι η ακινησία της κίνησης. Με τη κατανόηση των πολεμικών τεχνών, οδηγούμαστε στη κατανόηση του Τσαν. Ρυθμίζοντας την αναπνοή, ρυθμίζοντας τη καρδιά, ρυθμίζοντας το σώμα και με την εσωτερική εξάσκηση του πνεύματος και της ενέργειας, επέρχεται η ολοκλήρωση.

Και στα δύο, η πραγματική κίνηση, τόσο υλικά όσο και άυλα, προέρχεται από την ίδια πηγή και αλληλεπιδρά τόσο στην αιτία όσο και στο αποτέλεσμα. Είναι πλήρως αλληλοεξαρτώμενα. Το Τσαν υπάρχει μέσα στη Πολεμική Τέχνη και η Πολεμική Τέχνη υπάρχει μέσα στο Τσαν.


Η Μαλακή Γροθιά - Ρόου Τσουάν είναι μία εξαιρετική τέχνη, η οποία αναπτύσσει σταθερά τα αποθέματα φυσικής και ζωτικής ενέργειας που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός και σε συνδυασμό με τις Πέντε Δεξιότητες [Κιν.: wǔgōng五工], επιτρέπει άλματα προόδου σε όποιον επιθυμεί να εξελίξει τις ικανότητές του στον τομέα της αυτοσυγκέντρωσης, της ισορροπίας και της βαθιάς χαλάρωσης.  

Οι πέντε ενέργειες είναι:

Η Μιάν[Κιν.: mián棉], που σημαίνει να μοιάζεις με μετάξι, δηλαδή πολύ μαλακός, πολύ χαλαρός και πολύ ήρεμος. Βέβαια, αν πάρουμε την ενέργεια σαν μετάξι όπως πραγματικά είναι, εννοούμε τότε την αρχή των «οκτώ ποιοτήτων», που σημαίνει:

α) το βάρος της ενέργειας να είναι μοιρασμένο

β) να υπάρχει σταθερότητα

γ) να μην αποσπάται η προσοχή

δ) να υπάρχει απαλότητα, ελαφρότητα, χαλάρωση και ταυτόχρονα δύναμη και τέλεια σιωπή.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που η Μαλακή Γροθιά - Ρόου Τσουάν είναι κατάλληλη για ηλικίες πάνω των 40 ετών, επειδή ακριβώς δεν απαιτείται μεγάλη δύναμη. Η δύναμη που χρειάζεται είναι εσωτερική και μόνο.

Η Λιάν[Κιν.: lián涟], και σημαίνει συνέχιση, εννοώντας βέβαια την συνεχή ενέργεια που ρέει ασταμάτητα από την αρχή μέχρι το τέλος, από το μυαλό μέχρι την καρδιά, σε κάθε εισπνοή και εκπνοή.

Όλες οι κινήσεις είναι ενωμένες μεταξύ τους, χωρίς κανένα σπάσιμο, χωρίς διακοπή.

«Η προηγούμενη κίνηση είναι η προετοιμασία για την επόμενη κίνηση», λένε οι Κινέζοι και γι’ αυτό η κάθε κίνηση πρέπει να συνδέεται απόλυτα με την επόμενη.

Δεν πρέπει να διακόπτεται η ροή της κίνησης, διότι έτσι διακόπτεται η ροή της ενέργειας και διακοπή της ενέργειας σημαίνει λάθος ενέργεια. Για αυτό και η βασική αρχή που διέπει η Μαλακή Γροθιά - Ρόου Τσουάν ακόμα και σήμερα ονομάζεται " η τεχνική των αιωρούμενων συννέφων και του τρεχούμενου νερού" [Κιν.: fúyún hé yùnxíngshuǐ浮云和运行水 ]. Μέσα από αυτή την συνέχεια και την συνεχή ροή της ενέργειας και της κίνησης, καταφέρνουμε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία του κορμιού μας .

Η Γιουάν [Κιν.: yuán圆], που σημαίνει κύκλος ή κυκλικός και αυτό γιατί όταν κάνουμε Ρόου Τσουάν, είναι απαραίτητο να κινούμαστε σταθερά, ακολουθώντας κυκλική κίνηση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις κινήσεις χωρίς εξαιρέσεις. Έτσι, η ενέργεια περνάει από το εσωτερικό μας κέντρο, ή αλλιώς το ενεργειακό μας κέντρο Νταν Τιεν [Κιν.: dāntián丹田] και από εκεί κατευθύνεται στα χέρια μας και γενικότερα στα άκρα μας.

Η Γκουάν [Κιν.: guān观], που σημαίνει απορρόφηση, εννοώντας με τον όρο αυτό ότι όταν ασκούμαστε στο Ρόου Τσουάν πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και απορροφημένοι.

Πρέπει να καταφέρουμε να μην επηρεαζόμαστε από κανέναν εξωτερικό παράγοντα, παρά να συγκεντρωνόμαστε στις κινήσεις μας, να τις βλέπουμε, να τις αισθανόμαστε και να γινόμαστε ένα με αυτές. Μόνον όταν καταφέρουμε να έχουμε απόλυτη συγκέντρωση και απορρόφηση θα καταφέρουμε να αισθανθούμε και την ενέργεια Τσι.

Η Τσουάν [Κιν.: quán全], δηλαδή η ολοκλήρωση. Στο ΡόουΤσουάν, κάθε κίνηση απασχολεί ολόκληρο το κορμί και το μυαλό. Όπως λέγεται, «όταν ένα μέρος κινείται, όλο το κορμί κινείται. Όταν ένα μέρος μένει ακίνητο, όλο το κορμί μένει ακίνητο». Το ίδιο συμβαίνει και με το μυαλό.

Η ενέργεια που χρησιμοποιείται σε κάθε κίνηση, αντανακλάται μέσα από τα χέρια στα δάχτυλα. Και το να νιώθουν τα δάκτυλα την ενέργεια είναι ζωτικό.

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε όμως ότι όπως και κάθε τι άλλο, έτσι και η εκμάθηση του Ρόου  Τσουάν έχει κάποια στάδια, εκ των οποίων το πρώτο είναι βέβαια να μάθουμε τις κινήσεις. Μετά από αυτό μαθαίνουμε την δύναμη των πέντε ενεργειών και τότε αρχίζουμε σταδιακά να κατανοούμε την δύναμη που κρύβει μέσα του και την ενέργεια που μπορεί να δώσει.
 

Βασ. Φρειδερίκης & Καντρή
Παιανία - Αθήνα
All rights reserved
 
FOLLOW US /
 
Επικοινωνία
Σπυρόπουλος Χρήστος
Τηλ: 6936.622959
         6936.622958