ΣΑΟΛΙΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ

Το Σαολίν Κούνγκ Φου [Κιν.: shàolín gōngfu 少林功夫] είναι το παραδοσιακό βαθυστόχαστο σύστημα που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στο πολιτιστικό περιβάλλον του Ναού Σαολίν που βρίσκεται στο βουνό Σόνγκσάν και φέρει μία πλούσια και μακρά ιστορία, 1.500 χρόνων. 

Το Σαολίν Κούνγκ Φου περιλαμβάνει ένα ολοκληρομένο και πλήρες τεχνικό και θεωρητικό σύστημα.  Πρόκειται για ένα τεράστιο και καλά ανεπτυγμένο τεχνικό σύστημα, σε αντίθεση με τις  πολλές “σχολές” και τα διάφορα “στυλ” των άλλων πολεμικών τεχνών. Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, το Σαολίν Κούνγκ Φου κουβαλά μακρά ιστορία, έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αλλά και το υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων. 

Σύμφωνα με τα διάφορα εγχειρίδια που προέρχονταν από πολλές γενιές δασκάλων του Ναού Σαολίν,  προκύπτει ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες σειρές δεξιοτήτων Σαολίν Κούνγκ Φου,[Κιν.: tàolù 套路], από τις οποίες αρκετές δεκάδες είναι ευρέως γνωστές και εφαρμόζονται. Υπάρχουν επίσης 156 μοναδικά σύνολα άοπλης μάχης [Κιν.: túshǒu Quántào 徒手拳套] και όπλων [Κιν.: bīngqì Quántào 兵器拳套], εξειδικευμένες τεχνικές του Σαολίν Κουνγκ Φου, όπως τεχνικές ενέργειας [Κιν.: qìgōng 气功], αρπαγών [Κιν.: qínná 擒拿], πάλης [Κιν.: gédòu 格斗], εξαρθρώσεων [Κιν.: xiè gǔ 卸骨], ζωτικών σημείων [Κιν.: diǎnxué 点穴], δεξιότητες ανταλλαγής τεχνικών δύο ατόμων [Κιν.: Duìliàn 對練] κλπ. Αυτό το ευρύ σώμα γνώσεων και δεξιοτήτων αποτελεί ένα τεράστιο και τεχνικά ταξινομημένο σύστημα, οργανωμένο με βάση τις ειδικές κατηγορίες και τα επίπεδα δυσκολίας.

Το Σαολίν Kουνγκ Φου παρουσιάζεται με την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, όπως η επίθεση, η άμυνα και η πάλη ως βάση και με τις φόρμες [ακολουθία κινήσεων] ως τις βασικές του μονάδες. Οι φόρμες αποτελούνται από ομάδες κινήσεων, ο σχεδιασμός και οι ρυθμίσεις των οποίων βασίζονται στην ιατρική γνώση της αρχαίας Κίνας.

Οι κινήσεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον συνδυασμό της κίνησης και της ακινησίας, της ισορροπίας μεταξύ του Γιν και του Γιάνγκ, την διαδοχή μεταξύ του σκληρού και του μαλακού και την συμπερίληψη του πνεύματος και της μορφής. Η πιο γνωστή αρχή είναι «Έξι Αρμονίες», που αποτελείται από τις τρεις εξωτερικές αρμονίες (ώμοι και γοφοί, αγκώνες και γόνατα, χέρια και  πόδια) και τις τρεις εσωτερικές αρμονίες (μυαλό και πρόθεση, πρόθεση και Τσι, Τσι και δύναμη). Είναι βασισμένες στον κανόνα της κίνησης του ανθρώπινου σώματος και στην αρχαία κινέζικη πεποίθηση της “ενότητας του ανθρώπου και της φύσης” σύμφωνα με την οποία μόνο οι κινήσεις που ταιριάζουν στη φυσική δομή του ανθρώπινου σώματος θεωρούνται ορθές. Το Σαολίν Κούνγκ Φου έχει δοκιμαστεί από την ιστορία, στην διάρκεια της οποίας διατήρησε τα σημαντικά και χρήσιμα, κατάργησε τα ανεπιθύμητα ενώ συνεχώς υποβάλλονταν σε αλλαγές που σκοπό είχαν την επίτευξη της βέλτιστης μορφής της κίνησης για το ανθρώπινο σώμα αλλά και πνεύμα.  


Οι Μοναχοί Σαολίν ασκούνται στις πολεμικές τέχνες μόνο για αυτοάμυνα και όχι για να βιαιοπραγία, τηρώντας τους Κανόνες της Μαχητικής Αρετής - Γου Ντε [Κιν.: WǔDé 武德]. Ως εκ τούτου το Σαολίν Κουνγκ Φου δείχνει χαρακτηριστικά αυτοσυγκράτησης και ταπεινότητας. Οι κινήσεις του δεν απαιτούν μεγάλο χώρο και είναι περιορισμένες, με έμφαση στην εσωτερική δύναμη. Είναι σύντομες αλλά ισχυρές και ικανές να επικρατήσουν του αντιπάλου, μόνο εάν ο αντίπαλος επιτεθεί.

Το Σαολίν Κουνγκ Φου διδάσκεται κυρίως προφορικά και έτσι μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Ιστορικά, η αναγνώριση των κληρονόμων του Σαολίν Κουνγκ Φου βασίστηκε στο πατριαρχικό σύστημα γενεών του Ναού Σαολίν [Κιν.: shàolínsì chuántǒng zōngfǎ mén 少林寺传统宗法门]. Στη διαδικασία της διδασκαλίας και εκμάθησης του Σαολίν Κουνγκ Φου, είναι απαραίτητο, οι  δάσκαλοι [Κιν.: shīfu 师父] να διδάσκουν τους μαθητές με προσωπικό παράδειγμα καθώς και με προφορικές οδηγίες, ενώ οι μαθητές θα πρέπει να μελετούν επιμελώς. 

Η σχολή πολεμικών τεχνών των Σαολίν, είναι ένα βαθυστόχαστο σύστημα πολεμικών τεχνών με πλούσιο περιεχόμενο. Πολλές φορές αναφέρεται σαν "Σαολίν Γουσού" [κιν.: shàolín wǔshù 少林武术] κάτι που είναι εντελώς λανθασμένο και μη έγκυρο. Η σωστή αναφορά στις Πολεμικές Τέχνες του Σαολίν είναι Σαολίν Γου Κουνγκ [κιν.: shàolín wǔgōng 少林武功], Σαολίν Τσουάν Φα [κιν.: Shàolín Quánfǎ 少林拳法] ή έστω Σαολίν Κουνγκ Φου [κιν.: shàolín gōngfu 少林功夫] όπως έχει επικρατήσει στις μέρες μας.Ποια η διαφορά Γου Σου και Γου Κουνγκ; 

Ο όρος Γουσού αναφέρεται καθαρά στη πολεμική τέχνη. Για τους Σαολίν ο όρος Γου Κουνγκ είναι ειδική λέξη, καθώς το Σαολίν δεν είναι μόνο πολεμική τέχνη, αλλά και πνευματική καλλιέργεια. To Σαολίν Κουνγκ Φου [κιν.: Shǎolín wǔgōng 少林武功] είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο σαν η Κορυφαία και πιο Ευγενική Μορφή Μαχητικής Τέχνης. Ουσιαστικά το Σαολίν Κουνγκ Φου συμβολίζει την επικράτηση του πνεύματος, επί της ύλης. Μετατρέπει τα βίαια ένστικτα σε ανώτερη πνευματική λειτουργία μετασχηματίζοντας τα έτσι σε Πνευματική αξία.
πηγή: www.shaolin.org.cn 
 
Βασ. Φρειδερίκης & Καντρή
Παιανία - Αθήνα
All rights reserved
 
FOLLOW US /
 
Επικοινωνία
Σπυρόπουλος Χρήστος
Τηλ: 6936.622959
         6936.622958