ΤΑΙ ΤΖΙ ΤΣΟΥΑΝ

Το Τάϊ Τζι Τσουάν [κιν.: tàijí quán,太極拳], γνωστό στον δυτικό κόσμο ως Ται Τσι, είναι μία τέχνη δοκιμασμένη από τον χρόνο, που εξασκεί με ήπιο τρόπο το σώμα, τη ροή της ενέργειας και το νου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους υγείας, μακροζωίας, άμυνας, νοητικής ευεξίας και πνευματικής ανάπτυξης.

 

Στόχος του Τάι Τζι Τσουάν είναι η επίτευξη χάρης και ισορροπίας, η προώθηση της φυσικής και συναισθηματικής υγείας και η ανάπτυξη της εσωτερικής δύναμης και ροής της ενέργειας για την οποία άλλωστε είναι πολύ γνωστό αλλά και λιγότερο κατανοητό στο ευρύ κοινό.

 

Το Τάϊ Τζι Τσουάν εξελίχθηκε στην Κίνα ως ένα μαχητικό σύστημα πολεμικής τέχνης. «Τάϊ Τζι» ή Πρωταρχική Ιδέα, είναι όροι που αναφέρονται στην φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίστηκε και αναπτύχθηκε το σύστημα. Η φιλοσοφία αυτή, περιέχει τις αρχές της «πεμπτουσίας του σύμπαντος». Αν και εφαρμόζεται στη μάχη με ιδιαίτερο τρόπο μιας και χρησιμοποιείται κυρίως η δύναμη του ίδιου του αντιπάλου εναντίον του, οι πρώτοι δάσκαλοι το χρησιμοποίησαν για πνευματική καλλιέργεια.

 

Πρόκειται για μία εσωτερική τέχνη, κάθε κίνηση της οποίας είναι εκπαίδευση για την ενέργεια και το νου. Οι βασικότερες από τις αρχές που διέπουν το Τάι Τσι είναι “το μαλακό υπερισχύει του σκληρού” και “να κυλάς με την ορμή του αντιπάλου”.

 

Παρά την έντονη “εσωτερικότητα” του Τάϊ Τζι Τσουάν, αποτελεί ένα πλήρες μαχητικό σύστημα που καλύπτει και τις τέσσερις κατηγορίες επίθεσης (γροθιές, λακτίσματα, ανατροπές και λαβές) ενώ υπάρχει το πλεονέκτημα του καλύτερου ελέγχου της δύναμης. Κατ επέκταση οι δάσκαλοι του Ταϊ Τσι συνήθως δεν τραυματίζουν τον αντίπαλο τους διότι λόγω της εκπαίδευσης τους έχουν την τάση να είναι πολύ ήρεμοι, επιδεικνύοντας ανωτερότητα με αρμονικό τρόπο.

 

Το Τάι Τσι Τσουάν δεν είναι μόνο μια αποτελεσματική πολεμική τέχνη. Είναι να εξίσου αποτελεσματικό στην θεραπεία και την πρόληψη οργανικών και ψυχικών ασθενειών, όπως η υπερένταση, η κατάθλιψη, η νευρικότητα, οι ρευματισμοί, το άσθμα, οι ημικρανίες, η αϋπνία και άλλες ασθένειες.

 

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιστημονικές έρευνες και κλινικές μελέτες οι οποίες τεκμηριώνουν τα οφέλη του Τάι Τσι Τσουάν στην υγεία.

 

 

Harvard Medical School

U.S. National Library of Medicine

National Institutes of Health 

Βασ. Φρειδερίκης & Καντρή
Παιανία - Αθήνα
All rights reserved
 
FOLLOW US /
 
Επικοινωνία
Σπυρόπουλος Χρήστος
Τηλ: 6936.622959
         6936.622958