Γου Μπου Τσουάν. Οι 5 Γροθιές

Η Γροθιά των 5 Τεχνικών [Κιν.: wǔbùquán 五步拳], είναι ουσιαστικά η πρώτη βασική φόρμα [Κιν.: chūjíquántou 初级拳头] που διδάσκεται σε κάθε σχολή Κινέζικων πολεμικών τεχνών. Είναι σχετικά σύγχρονη μιας και ενσωματώθηκε στην ύλη του Ναού Σαολίν μετά το 1985, με τη σύμφωνη γνώμη των Δασκάλων του Μοναστηριού και χρησιμοποιείται για να διδάξει στους μαθητές όλες τις βασικές στάσεις. Φημολογείται πως είναι μέρος του στυλ [Κιν.: zhāquán 查拳] της Μουσουλμανικής μειονότητας των Χούϊ [Κιν.: huízú 回族], κάτι που όμως δεν είναι εξακριβωμένο.

Μέσα σε αυτήν την πολύ μικρή φόρμα εμπεριέχονται όλες οι ουσιαστικές στάσεις που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε φόρμα του Σαολίν Γου Κουνγκ [Κιν.: Shàolínwǔgōng 少林武功]. Η Στάση Αλόγου [Κιν.: mǎbù 马步], η Στάση Τόξου [Κιν.: gōngbù弓步], η Στάση Βέλους [Κιν.: pūbù 仆步], η Στάση Κρυφού Ποδιού [Κιν.: xiēbù 歇步], η Κενή Στάση [Κιν.: xūbù 虚步] και η Στάση Γερανού [Κιν.: dúlìbù 独立步] χωρίς να αναφέρουμε φυσικά τις πολυάριθμες θέσεις και τεχνικές των χεριών που εκτελούνται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της.

Η εξάσκηση στη Γροθιά των 5 Τεχνικών τελειοποιεί τις τεχνικές κάθε στάσης αλλά συγχρόνως μαθαίνει το πως συνδέονται οι στάσεις μαζί με τις κινήσεις των χεριών δημιουργώντας πραγματικές τεχνικές μάχης, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε πώς να ελέγχουμε τις μετακινήσεις του σώματος, πως να ελέγχουμε το μυαλό και πως να αναπνέουμε σωστά.
 Θέση ετοιμότητας [Κιν.: yu bei shi 预备式]

Θέση ετοιμότητας [Κιν.: yùbèi 预备] 

Στεκόμαστε προσοχή με τα χέρια να στηρίζονται φυσικά στα πλευρά μας. Κινούμαστε προς την έτοιμη θέση με ταχύτητα και τη δύναμη.

Τεχνική σε στάση αλόγου [Κιν.: mǎbù chōngquán 馬步冲拳]

Τεχνική σε στάση αλόγου [Κιν.: mǎbù chōngquán 馬步冲拳]

Κάνουμε ένα μικρό βήμα προς τα αριστερά αλλάζοντας τη στάση μας σε στάση αλόγου ενώ το δεξί χέρι παραμένει στο ισχίο. Το αριστερό χέρι κινείται κυκλικά κι έρχεται προς τον δεξί ώμο σχηματίζοντας παλάμη. Αλλάζοντας τη στάση μας σε αριστερή τόξου, το αριστερό μας χέρι χτυπά τεντωμένο αριστερά με παλάμη - τζανγκ [Κιν.: zhǎng 掌]. Και οι δύο αυτές τεχνικές εκτελούνται συγχρόνως. Η στάση σας πρέπει να είναι στην κατάλληλη ευθυγράμμιση, με πόδια σας για να διατηρήσετε καλή ισορροπία. Είναι σημαντικό να κρατηθεί επίπεδη και ίσια η πλάτη σας, ενώ θα πρέπει να χαμηλώσετε σαν να είσαστε καθισμένοι σε μια αόρατη καρέκλα. Αυτό κρατά το κέντρο βάρους σας στη σωστή θέση έτσι ώστε όταν εκτελείτε τις τεχνικές σας δεν θα χάνετε την ισορροπία σας.

Τεχνική σε στάση Τόξου [Κιν.: gōngbù chōngquán 弓步冲拳]

Τεχνική σε στάση Τόξου [Κιν.: gōngbù chōngquán 弓步冲拳]

Μετατοπίζετε το σώμα σας προς τα αριστερά αλλάζοντας τη στάση σας σε στάση τόξου. Συγχρόνως το αριστερό χέρι θα τραβηχτεί προς τα πίσω σε γροθιά - τσουάν [Κιν.: quán 拳] και θα στηριχτεί στο αριστερό ισχίο ενώ το δεξί έρχεται προς τα εμπρός σε ευθεία σχηματίζοντας γροθιά. Τα πόδια σχηματίζουν στάση τόξου και είναι παράλληλα το ένα στο άλλο με σωστές γωνίες γονάτων δίνοντας ισορροπία και δύναμη.

Μπροστινή Κλωτσιά [Κιν.: dàntī chōng quán 弹踢冲拳]

Μπροστινή Κλωτσιά [Κιν.: dàntī chōng quán 弹踢冲拳]

Κάνετε ένα απότομο λάκτισμα με το δεξί πόδι μπροστά από το σώμα και όταν επιστρέφει το πόδι εσείς το κρατάτε σε στάση γερανού χωρίς να ακουμπήσει στο έδαφος. Συγχρόνως με το λάκτισμα η δεξιά γροθιά σας μαζεύετε πίσω και στηρίζετε στην πλευρά στο ισχίο ενώ η αριστερή τεντώνει σε μια ευθεία.

Τεχνική σε στάση αλόγου [Κιν.: mǎbù chōngquán 馬步冲拳]

Τεχνική σε στάση αλόγου [Κιν.: mǎbù chōngquán 馬步冲拳]

Το δεξί πόδι σας πέφτει προς τα εμπρός γυρνώντας το κορμί σας κατά 90 μοίρες κάνοντας στάση αλόγου. Η δεξιά γροθιά χτυπάει ευθεία προς τα δεξιά ενώ η αριστερή κινείται προς τα επάνω κυκλικά σε θέση μπλόκου με ανοικτή παλάμη.

Τεχνική σε στάση κρυφού ποδιού [Κιν.: kaobu chōngquán 靠歩冲拳]

Τεχνική σε στάση κρυφού ποδιού [Κιν.: kaobu chōngquán 靠歩冲拳]

Γυρνώντας το σώμα σας 90 μοίρες αριστερά, το αριστερό χέρι σας πέφτει προς τα κάτω και αμέσως μαζεύει σε γροθιά που στηρίζεται στο ισχίο. Η δεξιά γροθιά περιστρέφεται κατεβαίνοντας αριστερά μπροστά στο σώμα ενώ το αριστερό πόδι σύρετε πίσω από το δεξιό πόδι σας και κάθεστε σε στάση κρυφού ποδιού. Ταυτόχρονα με το κάθισμα η δεξιά γροθιά σας σύρεται προς το ισχίο και το αριστερό χέρι χτυπά γροθιά εμπρός και μπρος τα κάτω.

Τεχνική με όρθιο πόδι [Κιν.: tíxī chuānzhǎng 提膝穿掌]

Τεχνική με όρθιο πόδι [Κιν.: tíxī chuānzhǎng 提膝穿掌]

Γυρνώντας το σώμα σας 90 μοίρες αριστερά, η δεξιά γροθιά κινείται τώρα εξωτερικά και τεντώνει ψηλά, σε κίνηση παλάμης λόγχης και το αριστερό χέρι ακολουθεί το ίδιο έως ότου φτάσει στο θώρακα. Το αριστερό πόδι σύρεται προς τα πάνω σε στάση γερανού.

Κίνηση σε στάση τόξου [Κιν.: qian bu chuān zhǎng 前歩穿掌]

Κίνηση σε στάση τόξου [Κιν.: qian bu chuān zhǎng 前歩穿掌]

Με μια γρήγορη μετακίνηση κινείται σέρνοντας το δεξί πόδι σε στάση βέλους. Καθώς κινείστε το αριστερό χέρι κινείται προς το αριστερό πόδι. Το κεφάλι κοιτάζεις στα αριστερά. Σε αυτήν την κίνηση είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα μάτια πρέπει να ακολουθήσουν τις κινήσεις των χεριών.

Κίνηση σε στάση βασική [Κιν.: gōushǒu liàng zhǎng 钩手亮掌]

Κίνηση σε στάση βασική [Κιν.: gōushǒu liàng zhǎng 钩手亮掌]

Το σώμα μετατοπίζεται με μια στροφή 180 μοιρών. Το αριστερό πόδι παραμένει στη θέση του ακολουθώντας απλά την περιστροφή, ενώ το δεξί πόδι έρχεται προς τα εμπρός να στηριχτεί βασική θέση. Η αριστερή γροθιά γίνεται γροθιά γερανού - Γκόου Σάου [Κιν.: gōushǒu 勾手] και το δεξί χέρι ακολουθώντας τη φυσιολογική περιστροφή από πάνω προς τα κάτω πηγαίνει πίσω από τη πλάτη σχηματίζοντας γροθιά.

Κίνηση σε στάση γάτας [Κιν.: xūbù tiāozhǎng 虚步挑掌]

Κίνηση σε στάση γάτας [Κιν.: xūbù tiāozhǎng 虚步挑掌]

Το αριστερό χέρι παραμένει ακίνητο. Το δεξί χέρι κινείται εμπρός και χαμηλά χτυπώντας με την παλάμη. Ταυτόχρονα το δεξί πόδι κινείται προς τα δεξιά σε στάση γάτας.

θέση κλεισίματος [Κιν.: shōubù 收步]

θέση κλεισίματος [Κιν.: shōubù 收步]

Γυρνάμε προς τα αριστερά και το αριστερό πόδι πηγαίνει δίπλα στο δεξί πόδι, ενώ συγχρόνως τα χέρια περιστρέφονται και ενώνονται μπροστά στο στήθος με παλάμες.

Απόσπασμα από το Βιβλίο 
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν» 
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα
Βασ. Φρειδερίκης & Καντρή
Παιανία - Αθήνα
All rights reserved
 
FOLLOW US /
 
Επικοινωνία
Σπυρόπουλος Χρήστος
Τηλ: 6936.622959
         6936.622958